Topoverleg voor uitwerking begrotingsakkoord
DEN HAAG (ANP) - Een laatste dag van topoverleg moet er dinsdag toe leiden dat het begrotingsakkoord voor 2013 van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie tot bijna in de laatste details is uitgewerkt.

 

Net als maandag wordt er ook dinsdag met betrokken bewindslieden gesproken over de precieze maatregelen, met name op terreinen als zorg, sociale zekerheid, arbeidsmarkt en belastingen. Maandag ontvingen financieel specialisten van de partijen onder anderen minister Edith Schippers (Volksgezondheid).

 

De fractievoorzitters van de vijf partijen willen dinsdagavond met minister Jan Kees de Jager (Financiën) de zaken afronden, zodat het Centraal Planbureau (CPB) de effecten kan uitrekenen. In totaal gaat het om zo'n 12 miljard euro aan bezuinigingen, hervormingen en lastenverzwaringen. Er was aanvankelijk sprake van overleg met premier Mark Rutte maar dat vindt naar verwachting op een later moment plaats. Eind deze maand stuurt De Jager de precieze maatregelen naar de Tweede Kamer, met daarbij ook een inschatting van de gevolgen voor de koopkracht.

 

Na het mislukken van de onderhandelingen in het Catshuis met de PVV sloten regeringspartijen VVD en CDA op 26 april onder hoge tijdsdruk een akkoord met oppositiepartijen D66, GroenLinks en ChristenUnie. Het akkoord moet het verwachte begrotingstekort volgend jaar terugbrengen tot 3 procent van het bruto binnenlands product, zoals de Europese Commissie eist.

 

Dat gebeurt onder meer met de verhoging van de btw van 19 naar 21 procent, het bevriezen van ambtenarensalarissen, versnelde invoering van de hogere AOW-leeftijd, het beperken van aflossingsvrije hypotheken en een hoger eigen risico in de zorg. De vijf partijen besloten eind april ook tot het verkleinen van het zorgpakket, zoals het schrappen van het gehoorapparaat.

 

In de periode daarna zijn de afspraken verder uitgewerkt. Maandag meldden ingewijden dat alle plannen tot in detail zijn verkend, maar dat er nog wel wat knopen moeten worden doorgehakt. Dinsdagavond hebben de partijen zichzelf als deadline opgelegd.